Bewegen is gezond! Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Echter beweegt niet iedereen voldoende. Als je nog niet he-le-maal overtuigd bent dan som ik hier een aantal redenen op waarom je wel een uurtje moet gaan zweten.

Bevorderend voor je hersenen en geheugen

Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig sporten goed is voor je hersenen. Fitte mensen hebben namelijk een hoge hartslagvariabiliteit en een efficiënt werkend autonoom zenuwstelsel. Dit lijkt de hersenen gezond et houden doordat neurodegeneratie wordt voorkomen en het de groei van zenuwen en haarvaartjes stimuleert in de hippocampus, kleine hersenen en de basale ganglia. Tevens kunnen mensen met een goede conditie langere geconcentreerd aan één taak werken.

Meer zin in seks

De verklaring waarom sporters actiever zijn in bed is volgens wetenschappers eenduidig: ze hebben meer zelfvertrouwen en zijn content met hun lichaam. Daarnaast zorgt een actieve levensstijl bij mannen voor een kleinere kans op erectiestoornissen.

Minder stress

De gelukshormonen endorfine en serotonine worden aangemaakt door te sporten. De runners high is dus ook een “happy high”. Serotonine verbetert je humeur en endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect. Gezamenlijk verlaagt dit het algehele stressniveau bij sporters.

Sterke botten

Niet alleen je spieren mar ook je botter worden sterker. Vooral bij sporten waarbij je botten je lichaamsgewicht moeten dragen zoals bij hardlopen. De dichtheid van je botten neemt af na je dertigste waardoor ze brozer worden. Sporten kan dit proces tegengaan en maakt de botten sterker.

Een gezond hart

Door actief te bewegen voorkom je de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen. Tevens voorkomt het dat je aders geobstipeerd raken en verlaagt het de bloeddruk. Tot slot vermindert ook de kans op andere risicofactoren zoals diabetes, hoge cholesterolgehalte, overgewicht en aderverkalking.

PMS en menstruatiepijn

Menstruele pijnen zijn nooit fijn. Door regelmatig te sporten kun je deze pijnen voorkomen. Zoals je eerder hebt gelezen komt dit doordat er endorfine vrijomt en we weten ondertussen dat dit kalmerend en pijnstillend werkt.

Positief effect op de spijsvertering

Als je vaak last heb van je darmen (bijvoorbeeld door obstipatie of een opgeblazen gevoel), zal je waarschijnlijk niet onmiddelijk zin hebben om te gaan sporten. Toch kan het sporten deze vervelende effect tegengaan doordat het sporten een positief effect heeft op je spijsvertering.

Goede lichaamshouding

Sporters voelen zich beter dan mensen die helemaal niet bewegen. Ze zitten beter in hun vel en styralen dit ook uit. Doordat sporters vaak een goede lichaamshouding hebben zullen ze (ten opzichte van niet-sporters) minder last hebben van fysieke klachten zoals rugpijn.

Meer energie

Meer energie door jezelf eerst helemaal uit te putten? Dat klinkt een beetje paradoxaal maar het werkt wel. Je lichaam komt pas echt op gang door te bewegen. Je hart en langen gaan aan de slag doordat je beweegt en je bloedcirculatie verbetert. Al na enkele weken regelmatig sporten voel je je energieker en heb je meer zin om dingen te ondernemen. Het helpt om vaste momenten uit te kiezen om te sporten. Vraag een vriend of vriendin om mee te sporten omdat je hierdoor elkaar kunt motiveren.

Overtuigd?

Ga gelijk aan de slag. Zoek naar sportaccommodaties in de buurt. Zoals Fitness Deventer.

Share this entry