Nieuwbouw in Deventer, alles wat je moet weten

Nieuwbouw in Deventer, is net als in vele andere regionen steeds schaarser. Er is krapte op de woningmarkt en als gevolg hiervan stijgen de huizenprijzen. Wil jij je vestigen in de hanzestad aan de IJssel? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We hebben een handig overzicht voor je gemaakt.

Nieuwbouw in Deventer

Het complete woningaanbod in Deventer is jarenlang minimaal geweest, maar begint sinds Q4 van 2018 weer aan te trekken. Op dit moment staan een kleine 400 woningen te koop. Dat is een stijging van 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Toch is het aanbod nog steeds onder niveau en dit komt o.a. door een beperkt aantal nieuwbouwwoningen. In 2018 werd een inschatting gemaakt waaruit bleek dat met Deventer met 3.000 extra nieuwbouwwoningen voor de komende tien jaar voldoende aanbod zou hebben, maar vooral door kopers uit de Randstad is Deventer sneller dan gedacht door het contigent nieuwbouw heen. Inmiddels is de verwachting dat Deventer in 2024 of 2025 al door die voorraad heen is.

Huizenprijzen in Deventer

Eén van de gevolgen van de krapte op de woningmarkt en het tekort aan nieuwbouw, is een prijsstijging.  Per vierkante meter woonruimte betaal je in Deventer nu € 2.200,-. Een stijging van 13 procent ten opzichte van 2018. Binnen het beperkte woningaanbod is slechts  8,4 procent geschikt voor starters op de woningmarkt.

Hypotheekadvies

Of u nu start op de woningmarkt of een hypotheek meenemeemt vanuit een oud adres, een passende hypotheek is belangrijk. Er zijn verschillende hypotheekvormen. De meest voorkomende zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Dit zijn de enige twee hypotheekvormen, waarmee u na 1 januari 2013 nog recht heeft op hypotheekrenteaftrek. Voor een hypotheek in Deventer kun je het best voor een adviseur in de buurt kiezen. Deze kent de omgeving en de markt. Laat je goed adviseren voordat je met een partij in zee gaat. Een hypotheek is één van de belangrijkste beslissingen in je leven. Voor nu en in de toekomst.

Haalbaarheidscheck nieuwbouw

Kies je voor nieuwbouw dan moet je, om al vóór de start van de bouw een hypotheek te kunnen afsluiten, eerst een haalbaarheidscheck laten doen. Dit houdt in dat een hypotheekadviseur hun financiële situatie induikt en een verklaring afgeeft dat jij op basis daarvan de woning kunt kopen. Een haalbaarheidscheck is helemaal kosteloos.

Share this entry